Skip to content Skip to footer

Egy kis jetizés | Boncsér Orsolya, Csordás Levente: Fogd rá a jetire

Boncsér_Fogd a jetire-bor200Ez a jeti nem valami félelmetes, szőrös állat, sőt. Inkább vicces, de leginkább még a mesében sem létezik. Ő az a szegény pára, akire rá lehet fogni minden rosszaságot. Van család, ahol a kis testvér vagy láthatatlan besurranó az oka mindennek. Ebben a könyvben a jetire osztották a hálátlan szerepet. Minden bűnt rá kennek, ha akarja, ha nem. Háziszörnyünk persze letagadja a falfirkát és a tortaevést. Érthető, egy jetinek is lehet önérzete.

Verseskönyv ez a 2–5 éves korosztálynak, ám szórakoztatja a felnőtteket is. Mint a Shrek-féle animációs filmek, amikért a felnőtt nyúzza a gyereket, hogy azt nézzék és ne valami királylányosat.

Az emberi tulajdonságokkal sokszor, de humorral mindig felvértezett állati szereplők a mi életünket élik, rólunk készült karikatúrák. Gügyögéstelen a könyv, viszont van benne poénhalom meg felnőttes szavak, kifejezések is, bizony. Mert ugyan melyik gyerek tudja, mi az a flambírozás, amikor még az apukák zöme sem? Ezeket el kell magyarázni, így okosodik a lurkó. Nem baj, ha nem az ovis saját szavait variáló, esetleg szájbarágós babakönyvet forgatunk. Az ilyen jetisből lehet igazán tanulni. És ha már a tanulásnál tartunk, nemcsak a főzésről, hanem a habzsolásról is képet kapnak a kicsik, meg magamutogatásról, üzleti alkudozásról.

Csordás Levente rajzai újszerűek és nagyon mókásak. Jól el lehet molyolgatni rajtuk még szöveg nélkül is, remekül kiegészítik Boncsér Orsolya szórakoztató szövegét. A Nokedli mesék első kötete nem csak könyv. Egyben iPadre letölthető alkalmazás is, amelyen belül még idegen nyelvre is le lehet fordítani a verseket és játékokat: https://www.facebook.com/NokedliApps/

Ezért aztán ne csodálkozzunk, hogy a mosómedve, aki nem szeretett mosni, kesztyűt rántva végül úgy kisúrol mindent, hogy még okostelefont is találunk a teregetőn. A mai gyerekeknek ez olyan természetes, mint egy fél pár zokni. Na, nem az, hogy a szárítón lóg, hanem a létezése. Egy mai mese grafikájába már ugyanúgy belefér a mobiltelefon, mint mellette egy macska vagy kacsa.

Könyvet összefirkálni nem szabad, a belső borítók mégis erre csábítanak. A versekben található tárgyak, növények szép, rendezett sorokban ácsingóznak kiszínezés után – lehetetlen megtiltani a gyereknek, hogy belepingáljon. Különben is: nem ártunk vele. Jópofa az ötlet.

Ha már a jóból keveset adnak – hisz olyan hamar végig lehet száguldani a hat versen –, nagyon reméljük a gyerekkel együtt, hogy a folytatásra nem kell sokat várnunk. A szerzőpáros biztosan tartalékolja a többit, mint ahogy az egyik főszereplő hörcsög – tőle ez el is várható. Ha nem fukarkodnak vele, és belátható időn belül megkapjuk a többi mesénket is, akkor nem morgunk, és megegyezünk, mint a százlábú a cipőboltban.

Boncsér Orsolya, Csordás Levente

Boncsér Orsolya, Csordás Levente

Boncsér Orsolya:
Fogd rá a jetire! – Nokedli mesék
Illusztrátor:
Csordás Levente
Naphegy Kiadó, Budapest, 2015
32 oldal, teljes
bolti ár 1800 Ft
ISBN 978 963 986 9530

* * *  * * *

A könyv kiadói fülszövege

Üdvözlünk a Nokedli mesékvilágában! Főhőseink olyan állatok, akiknek nem jutott hely az ismeretterjesztő könyvek száraz hasábjain. Itt van a rögtön a jeti. Nem létezik, mégis mindenért őt hibáztatják. És ki látott már olyan mosómedvét, amelyik nem hajlandó mosni? A 2-5 éveseknek szóló verses történeteinkből az is kiderül, hogy milyen nehézségei akadnak egy százlábúnak a cipőboltban.

Boncsér Orsolya és Csordás Levente első, 2–5 éveseknek szánt kötete remek alkalmat kínál a közös játékra szülőnek és gyereknek. A finoman megmunkált illusztrációkban bőven akad böngésznivaló. A szellemes, tréfás csattanót rejtő versek pedig olyan beszélgetésekhez szolgálhatnak munícióként, mint hogy miért nem illik mindent másra fogni, vagy hogy miért nem esszük meg mások finom ebédjét, vagyis játékos formában segítenek feldolgozni a gyerekek hétköznapjaiban gyakori helyzeteket.

Téli ajánló

Sikerlista

1161 Budapest Baross utca 250. | Telefon: 06 (30) 990 6657
Könyvesbolt nyitva tartás: hétfő, szerda, péntek 17-19 és kedd, csütörtök 11-15 óra között
1161 Budapest Baross utca 250. | Telefon: 06 (30) 990 6657
Könyvesbolt nyitva tartás: december 24. – január 7. között zárva. A webáruház folyamatosan üzemel!
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
OTP simple pay Vásárlói tájékoztató
A weblapot készítette:
Weblap készítés és üzemeltetés: Turbo Byte Soft

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kultúrgyerek Bt © 2016 – 2024. Minden jog fenntartva.
Ugrás fentre