Skip to content Skip to footer

»A világ a gyermekek szemével« | Janikovszky Éva emlékére / Kulissza Klub

Vannak álmodozók, akik vágyaik eléréséhez csak akkorka lendülettel közelítenek, hogy például lottószelvényt vagy kaparóst vesznek. Velük szemben meg azok, akik a rálegyintéseket fel sem veszik, és törnek céljuk felé. Közülük az egyik Katona Beáta. Régóta dédelgette egy kreatív csapat gondolatát, aztán addig akarta, amíg egyszer csak sikerült valóra váltania.
Ugyanis – ellentmondva a laptopok, telefonok, tabletek kínálatának – a gyerekeknek egymásra van legnagyobb szükségük. Kézzel fogható kapcsolatokra, önkifejezésre. Igazi nevetésre és nem virtuális szmájlikra. Ez volt Beáta alapgondolata is, ennek jegyében hozta létre a Kulissza Klubot, majd erre támaszkodva a Janikovszky Évára emlékező előadást. Kilincselt közösségi házaknál, gyűjtötte a muníciót, majd szereplőválogatást hirdetett meg, amelyen bemutatkozhattak a kis színpadi palánták. Ezután sok-sok próba következett, hogy végül megvalósuljon a legendás írónő születésének 90. évfordulójára időzített műsor.
A Kozák téri Közösségi Ház örömmel adott otthont a kezdeményezésnek, és lassan kiderült az is, nemcsak egy, hanem két előadás sem lesz elég, annyi az érdeklődő. Így végül (szerencsénkre) már a nyilvános főpróbán megmutatták a gyerekek, mit tanultak az elmúlt hónapokban.
Önerős díszletek között
Önerős díszletek között
Amit önerőből, ötletekből ki lehet hozni, mindent megvalósítottak. A zenés műsor kellékei – műanyag dobutánzat fakanál dobverővel, otthonról hozott kiegészítők – mind remekül passzoltak a gyerekek vibráláshoz. Róluk aztán semmi sem tudta elvonni a figyelmet. Hosszú monológokat adtak elő hibátlanul és mosolyogva, és ez 10-12 éves kiskamaszoktól figyelemreméltó teljesítmény. Elhangzottak a Halász Judit által énekelt versek, számos népszerű írásból – A tükör előtt, Felelj szépen, ha kérdeznek – részletek vagy épp a teljes egész. A legnagyobb sikert a Ha én felnőtt volnék aratta (Olvasd el újra vagy hallgasd meg!) amit még a legkisebbek is értettek, és olyan hangerővel nevettek, hogy az átragadt az előadókra is. Fiúk, lányok egyformán ügyesek voltak, s kitűnt pár olyan tehetség, akit ha húsz év múlva valamelyik nagyobb színpadon látunk viszont, nem fogunk meglepődni.
A Kulissza Klub gyerekcsapata
A Kulissza Klub gyerekcsapata
Ám a legfontosabb az egész Kulissza Klubban: az előadáshoz vezető út. Összekovácsolódott a társaság, barátságok születtek, alig várták a szombati próbákat. Egymással foglalkoztak, Janikovszky páratlan derűt sugárzó történeteivel, nem pedig billentyűk nyomogatásával. Katona Beáta ötlete már kezdi a maga útját járni. Lesz nyári tábor, őszi folytatás, a Kozák téri produkcióval nem ér véget a tündérmese. Remélhetően bővül is a fiatal előadók köre, akik ezzel is egy újabb lépést tesznek (legyünk fellengzősek) az önmegvalósítás felé.
Janik-álló240Janikovszky Éva azért múlhatatlanul népszerű, mert mondanivalója mindig aktuális. Változhat a körülöttünk lévő világ, de a gyermeki lélek, gondolkodásmód, a kapcsolat a szüleivel, a problémái nem változnak. Örök a téma, minden kor közönsége érti, átérzi a gyermek útkereséseit. Érdemes hát időről időre leporolni gondosan megőrzött régi Janikovszky-köteteinket, és ha kell, felolvasni, ha lehet, kézbe adni a következő generációnak. A siker garantált.
A bemutató előadás április 30-án 15 órakor volt, a második előadás május 7-én 15 órakor kezdődik a Kozák téri Közösségi Házban (1154 Budapest, Gábor Áron utca 58/c). Jegyek korlátozott számban megvásárolhatók a helyszínen.

Az írás az olvassbele.com oldalon jelent meg.

Tavaszi ajánló

Sikerlista

1161 Budapest Baross utca 250. | Telefon: 06 (30) 990 6657
Könyvesbolt nyitva tartás: hétfő, szerda, péntek 17-19 és kedd, csütörtök 11-15 óra között
1161 Budapest Baross utca 250. | Telefon: 06 (30) 990 6657
Könyvesbolt nyitva tartás: december 24. – január 7. között zárva. A webáruház folyamatosan üzemel!
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
OTP simple pay Vásárlói tájékoztató
A weblapot készítette:
Weblap készítés és üzemeltetés: Turbo Byte Soft

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kultúrgyerek Bt © 2016 – 2024. Minden jog fenntartva.
Ugrás fentre