Skip to content Skip to footer

Valami jó | Matt Haig: A fiú, akit Karácsonynak hívtak

Jeges-Varga Ferenc |
A világ minden gyermeke arról álmodozik, hogy december egyik éjszakáján belopa­kodik a szobájába egy piros ruhás és piros csuklyás, hosszú, fehér szakállat viselő, inkább gömbölyű, mint sportos testalkatú apóka, s az egész évben tanúsított helyes viselkedése jutalmául megajándékozza őt a szívének kedves ajándékkal.
De nincs könnyű helyzetben, ha levélben szeretné titkos kívánságait eljuttatni e rejtélyes ajándék­osztóhoz. Vajon milyen néven szólítsa: Mikulás, Télapó, Karácsony apó, Gyed Maróz (Fagy apó), esetleg Santa Claus lenne a megfelelő név­választás? Szent Miklós napján várható az érkezése vagy inkább karácsonykor? S akkor még arról nem is beszéltünk, hogyan kerül a képbe a Jézuska.
Matt Haig könyve, A fiú, akit Karácsonynak hívtak természetesen nem teszi helyre a különféle kulturális szokások egybefonódása által összekuszálódott fogalom­használatot, ez megmarad a szülők házi feladatának. A könyv fülszövege is a magyar köztudatban szokásos Télapó megnevezést használja – a könyvbeli Karácsony apó helyett. Haig viszont ügyes bevezetőjével közös nevezőre hozza a sokféle nézetet. Rámutat, hogy mindenki ugyanarról a személyről beszél a világ bármely pontján, tekintet nélkül vallási és világnézeti hovatartozásra vagy földrajzi elhelyezkedésre. Meséje pedig természetesen Karácsony apó egyetlen igaz (értsd: hiteles) története, és – ahogy írja – „ebben kételkedni meglehetősen nagy udvariatlanság volna”.
Mi sem természetesebb, hogy Haig Lappföldön ered Joulupukki nyomába. Ez egybevág az angolszász területekről az egész világon elterjedt, karácsonyi ajándékozó alak mítoszával is, aki a szuperszonikus rénszarvas fogatával az Északi-sarkkörről indul útnak, és egyetlen éjszakán hord szét boldogságot gyermekek millióinak.
Haig varázslatos meséjében azonban igazán az érdekes, hogy ezúttal nem a legendák sejtelmes köntösébe bújtatott jóságos öregembert helyezi előtérbe. A mítosz mögé néz, és Karácsony apó emberi arcát mutatja meg. Az olvasó (szülő, gyerek) végre megtudja, az icipici emberi lény hogyan vált a mindenkit megajándékozó alakká, vajon miért visel piros sipkát nagy bojttal, hogyan repülhetnek a szarvasok, mi a helyzet a jóval meg a rosszal, és hogy mi az az óhajtósóhajtás. (Magyari Andrea bájos és játékos fordításában.)
Vagyis: hogyan született meg a karácsony csodája.
A mese úgy kezdődik, mint bármelyik mese (leszámítva azt, hogy ez igaz történet, ha igazán hiszel benne). Volt egyszer egy Nikolas névre hallgató kisfiú, akit szülei Karácsonynak is becéztek, mivel éppen aznap született. A fiú Finnországban, egy erdőben élt édesapjával, aki favágóként próbált boldogulni. Nikolas egy szem gyerek volt, az édesanyját már elvesztette. Érthető hát, hogy nagyon ragaszkodott apukájához. Szegénységben éltek, gyerekszobája nem volt tele játékokkal, talán ezért is örült mindennél jobban azoknak az ajándékoknak, amiket az apja maga készített neki, a fából faragott szánkónak, a tarlórépából készült babának.
Nikolas mégis boldog volt, legalábbis komolyan hitt abban, hogy ő boldog. De egyszer az apa fellázadt a nyomorúság ellen, útnak indult, hogy jobb életet teremtsen a fiának. A fiúcskát otthon hagyta, felkerekedett, hogy felkutassa a titokzatos koboldok faluját, és létezésükről bizonyosságot szolgáltasson a királynak, aki a feladat megoldójának szép jutalmat ígért. Nikolas viszont nem tudta elviselni az apapótlónak kijelölt nagynéni gonoszkodásait, így hát hamarosan elindult édesapja után. Mondanom sem kell, ebből lett aztán messze földeken megélt sok kaland, szomorúság és vidámság, sírás meg nevetés.
Mivel Karácsony apót széles e világon nagyszakállú öregemberként ábrázolják, el sem gondolkodunk azon, hogy egykor ő maga is lehetett gyermek – holott csak így lenne logikus. Matt Haig nem árul zsákbamacskát, már a bevezetőjében jelzi, hogy a történetben szereplő Nikolasból lesz Karácsony apó. De addig (gyermekként) hajmeresztő kalandokat, tragikus fordulatokat is meg kell élnie. Találkozik a kedves, mégis ellenségesen viselkedő koboldokkal, az Igazmondó Glimpikkel, a buta trollokkal és persze gyarló emberekkel is. (Hopp, el ne felejtsük Mikát, a kisegeret, aki annak ellenére is kedvelte a sajtot, hogy még sosem kóstolta meg.)
Olvass bele!
Haig sok varázslattal és legalább annyi népmesei motívummal szövi be Karácsony apó történetét, amelyet Chris Mould fekete-fehér gótikus illusztrációi elevenítenek meg, felidézve Tim Burton mesevilágát. Nikolasnak számos kellemetlen, szomorú élményt kell elszenvednie addig, míg rátalál arra, ami igazán boldog emberré teszi. Haig meséje felébreszti a lelkünk mélyén élő gyermeket. Segítő tanácsokkal lát el, hogy nehéz időkben is megőrizhessük derűnket. Olvassuk Nikolas kalandjait, és a sarkvidék dermesztő hidegében elképesztő melegség önti el szívünket.
Valóban így történt, ahogyan Haig lejegyezte? „A képtelenség nem más, mint az elképzelhető, amit egyelőre még elképzelhetetlennek találsz” – mondaná erre maga Nikolas. De ennél sokkal fontosabb, hogy A fiú, akit Karácsonynak hívtak megrendítő erejű embermese. Minden évben elő lehet venni a karácsony közeledtével, hogy az ünnepi készülődés során az egész családot körülfonja varázsos hangulata.
Ha pedig a csoda megszületik bennünk, többé már nem lesz érdekes, hogy minálunk a Jézuska hozza az ajándékot a fenyőfa alá, és nem a Télapó/Santa Claus (mint mondjuk az óceán túlpartján). És az sem jelenthet gondot, ha gyermekeim a csizmák december eleji tisztogatásakor a Mikulásnak készítenek ki egy pohár tejet és néhány kekszet – ahogyan azt olyan jól megtanulták a Polar Expresszből.
Matt Haig
Matt Haig
Matt Haig: A fiú, akit Karácsonynak hívtak
Kolibri Kiadó, Budapest, 2016
Illusztrálta: Chris Mould
Fordította: Magyari Andrea
270 oldal, teljes bolti ár 3499 Ft
kedvezményes webshop ár 2974 Ft
ISBN 978 615 559 1556
* * * * * *
A könyv kiadói fülszövege
Vajon a Télapó is volt kisfiú? Kik voltak a szülei? És hogyhogy nem öregszik? Miért titokban oson be a házakba? És mióta repülnek a szarvasok?! Kik azok a koboldok, és egyáltalán, milyen egy Igazmondó Glimpi?
Ha ezek a kérdések régóta fúrják a te oldaladat is, ez a könyv neked szól. Végre mindent megtudhatsz, méghozzá a leghitelesebb forrásból! Készen állsz, hogy megismerd Nikolas kalandokkal, hóval, csupa lehetetlennek hitt dologgal (és még több hóval) teli történetét? Akkor kezdődjék a karácsonyi varázslat!

Eredeti megjelenés itt.
Könyv elérhetősége a webáruházban itt.

Téli ajánló

Sikerlista

1161 Budapest Baross utca 250. | Telefon: 06 (30) 990 6657
Könyvesbolt nyitva tartás: hétfő, szerda, péntek 17-19 és kedd, csütörtök 11-15 óra között
1161 Budapest Baross utca 250. | Telefon: 06 (30) 990 6657
Könyvesbolt nyitva tartás: december 24. – január 7. között zárva. A webáruház folyamatosan üzemel!
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
OTP simple pay Vásárlói tájékoztató
A weblapot készítette:
Weblap készítés és üzemeltetés: Turbo Byte Soft

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kultúrgyerek Bt © 2016 – 2024. Minden jog fenntartva.
Ugrás fentre