Skip to content Skip to footer

Csakazértis Püsmac! | J. K. Rowling: A karácsonyi malac

Ez a történet nem csak egy mese, sokkal több annál. Persze nem is J. K. Rowling írta volna, ha nem lenne hagymaként több réteg a karácsonyi malac alatt. (Nem képzavar, szándékos!) Mert hogy van benne válás, sokféle szeretet, gyűlölet, félelem, sőt rettegés. Persze azért épp csak annyira félelmetes, mint amikor Hófehérke torkán akad a mérgezett alma. Vagyis, talán nem is annyira. Rowling világa ismét, egészen elképesztően képi – az fajta, amit nem akarok majd animációs filmben megnézni, mert pontosan elégedett vagyok a saját fejembe belenőtt szereplőkkel.

Jack, a kisiskolás fiú kedvenc alvós állata Püsmac. A már koszlott-foszlott plüsst minden fontos helyre magával viszi, minden baj-bánatot neki mond el, és a malac hallgatásával is választ ad gazdája kérdéseire. Akkor is, amikor a család élete felborul, ugyanis Jack szülei elválnak. Később anyukája megismerkedik valakivel, aki hozzájuk is költözik, ismét nyugalmasabb idők következhetnek, ám ennek az új apuka lánya tesz keresztbe. Pedig Hollyt nem is ekkor ismeri meg a fiú, hanem még korábban, az iskolában, amikor a nagylány barátsága önbizalmat, bátorságot adott neki. Most viszont undok és sértett mostohatestvér, és mintha Jack lenne minden probléma forrása, a kisfiún tölti ki dühét. Azaz nem csak rajta, egy idő után mindenki menekül a lány haragja elől. Engedjétek meg nekem az utolsó spoilert: a malac elvész. Innentől indul be a történet igazán és találkozik az olvasó azzal a sok mindennel, ami biztosan megmarad a fiatal olvasók fejében is. Tudniillik: hogy mi az érték manapság, hogy nem becsülünk meg már semmit, mert mindenből van utánpótlás, sőt százféle pótlék. Halmozzuk a szemetet, ha van másik, továbblépünk… Érzéketlenné is váltunk? A karácsonyi malac bölcs könyv, bizony…

Hallatlanul izgalmas, akárcsak Harry Potter kalandjai. Kicsit kisebbeknek való, ezt a könyvet már egy 8 éves gyerek is hallhatja, sőt: odalesz érte. Mert ez egy nagyos gyerekmese. Épp ezért ajánlom 8-tól 108 évig. Ugyanis ha nem a gyerekemnek olvastam volna fel (vagy valami eltévelyedés miatt ő nem szerette volna tovább hallgatni), akkor magamnak is végigolvastam volna. Egészen pontosan: egy ültő helyemben. Legalább nem látta volna, hogy a végén folynak ám rendesen a könnyeim. Nyugalom, ezzel semmit nem árultam el a végkifejletről, csak én vagyok amolyan mindenen meghatódó bőgőmasina.

Rowling malaca a karácsonyi piac non plus ultrája, ezt vállalom – és ajánlom tininek, kamasznak, felnőttnek.

J. K. Rowling

A könyv kiadói fülszövege

A hétéves Jack mindennél jobban szereti a plüssmalacát. Aztán egyszer – épp szenteste napján – az undok mostohanővére kidobja Püsmacot az autóból! Hiába kap helyette a fiú egy sokkal szebb plüsst, imádott kedvencét nem pótolhatja. Ám karácsony éjjele a csodák ideje, amikor minden életre kelhet… Így aztán Jack és bosszantó új játéka, a karácsonyi malac kockázatos utazásra indul az Elveszettek Birodalmába, hogy kimentsék a fiú legjobb barátját a szörnyűséges, játékpusztító Veszejtő markából.
A veszélyes kalandban segítségükre van egy beszélő uzsonnás doboz, egy bátor iránytű és egy Remény nevű szárnyas lény, de igyekezniük kell, mert ha nem találják meg Püsmacot még éjfél előtt, soha nem jutnak haza!
Szívet melengető, izgalmas történet arról, mit jelentenek a gyerekeknek a játékok.
J. K. Rowling legújabb könyvének, amelyhez a méltán népszerű Jim Field készített kedves illusztrációkat, vitathatatlanul ott a helye a klasszikus családi kedvencek között.

Itt kapható.

Eredeti megjelenés: Olvassbele.com

Tavaszi ajánló

AZ ÖSSZES TAVASZI KÖNYVHÖZ KLIKK IDE!

Sikerlista

1161 Budapest Baross utca 250. | Telefon: 06 (30) 990 6657
Könyvesbolt nyitva tartás: hétfő, szerda, péntek 17-19 és kedd, csütörtök 11-15 óra között
1161 Budapest Baross utca 250. | Telefon: 06 (30) 990 6657
Könyvesbolt nyitva tartás: december 24. – január 7. között zárva. A webáruház folyamatosan üzemel!
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
OTP simple pay Vásárlói tájékoztató
A weblapot készítette:
Weblap készítés és üzemeltetés: Turbo Byte Soft

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kultúrgyerek Bt © 2016 – 2024. Minden jog fenntartva.
Ugrás fentre