Skip to content Skip to footer

Inspiráló sorsok | Kertész Edina: A lány, aki csillagász lett

A Naphegy Kiadó példaképeket bemutató sorozatának legújabb darabját ismét Kertész Edina írta. Előző könyve – A lány, aki orvos akart lenni – már bizonyította, nagy szükség van efféle ismeretterjesztő és egyben a fiatalokat motiváló könyvekre.

Elsőként Erdős Pál matematikus (Deborah Heiligman: A fiú, aki imádta a matekot), aztán Hugonnai Vilma orvos, majd Bartók Béla zeneszerző (Mészöly Ágnes: A fiú, akit elvarázsolt a zene) kalandos életútjával ismerkedhettünk meg. E kötetek közös jellemzője, hogy szép és gazdag illusztrációs anyag egészíti ki a szöveget. Ehhez a regényhez Bölecz Lilla tette hozzá a képi többletet.

A tartalom most is a fiatal olvasó kedvében jár: nem ömleszt elé pontos, de száraz ismeretanyagot, nem elsősorban évszámokkal van tele, hanem szellősen és kedves stílusban kínálja az információkat és ezzel a tálalással meg is fogja a gyerekeket. A csillagásszá lett Balázs Júlia esetében sem adatokkal operál Kertész Edina. Olyasmiket válogatott össze, hogy milyen „szörnyűségek” történtek a huszadik század első évtizedeiben egy zárdában, hogy micsoda derűs, idilli hangulat uralkodott a sok család által lakott csillagdában, meg hogy a sok éjszakázástól szegény Júlia egész életében álmos volt.

Bizony, nagyon is szükséges, hogy korunk gyerekei ilyen könyvekkel, életekkel IS találkozzanak, hiszen a körülöttük zsizsegő példaképek alapján igen nagy részük akar influenszer vagy vlogger lenni. Ez a vágyott cél nem jelzi, hogy milyen kevesekből lesznek ismert alakok a sok-sok próbálkozó közül. A cél lehet ugyan ragyogó, de az út – sötét. Vagyis még mielőtt teljesen elértéktelenedne a világunk, meg kell próbálni visszafordítani őket.

Kellenek célok, szenvedély és megszerzett tudás. Mindenki jó valamiben, és ezt elő kell ásni belőle, még akkor is, ha a mai iskolarendszernek egyáltalán nem ez az alapelve. Akkor pedig máshonnan kell ihletet meríteni, és erre példa A lány, aki csillagász lett. (Balázs Júliáról többet megtudhatsz a kiadó képösszeállításából)

Balázs Júlia a Kripton evezős csónakon – és rajzolt mása

Hiánypótló sorozatot teremtett a Naphegy Kiadó, és a fordulatos életutakat bemutató könyvein keresztül nem csak a gyerekek jutnak tudáshoz. Kérdezzük csak meg magunktól, mit tudunk pontosan Erdős Pálról, ki volt Hugonnai Vilma és kicsoda Balázs Júlia? Ha háromból legalább egyre nem tudunk válaszolni, olvassuk el szépen a gyerekkel együtt a könyvet. Nekünk sem fog megártani. (A gyerek meg én már alig várjuk a következő részt.)

Kertész Edina: A lány, aki csillagász lett
Naphegy Kiadó, Budapest, 2019
48 oldal, teljes bolti ár 3200 Ft,
kedvezményes webshop ár a kiadónál 2560 Ft
ISBN 978 963 476 0382

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

Élt egyszer egy kislány, aki a csillagokról álmodott. Folyton az égboltot fürkészte, és kedvenc mitológiai szereplőinek csillagképekbe vetített alakját kereste.
A kislány, Balázs Júlia felnőve az első magyar női csillagász lett. Olyan munkát végzett és olyan felfedezést tett, amilyet korábban egy nőtől nem vártak el.
A Sváb-hegyen, távol a világ zajától, van egy csillagvizsgáló. Egykor itt állt az ország legnagyobb távcsöve, mellyel a hol elhalványuló, hol újra felvillanó csillagokat vizsgálták.
Ebben a csillagvizsgálóban élt egyszer egy tudós csillagász. Egy anya, aki nappal a földi feladatait látta el, de ahogy lement a nap, és feltűntek az éjszakai égen az első fények, visszatalált a gyerekkori álmaihoz.

Itt elérhető a webáruházban.

Eredeti megjelenés: Olvassbele.com

Téli ajánló

Sikerlista

1161 Budapest Baross utca 250. | Telefon: 06 (30) 990 6657
Könyvesbolt nyitva tartás: hétfő, szerda, péntek 17-19 és kedd, csütörtök 11-15 óra között
1161 Budapest Baross utca 250. | Telefon: 06 (30) 990 6657
Könyvesbolt nyitva tartás: december 24. – január 7. között zárva. A webáruház folyamatosan üzemel!
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
OTP simple pay Vásárlói tájékoztató
A weblapot készítette:
Weblap készítés és üzemeltetés: Turbo Byte Soft
Kultúrgyerek Bt © 2016 – 2024. Minden jog fenntartva.
Ugrás fentre