Skip to content Skip to footer

Viselkedj rendesen! | James Maclaine: Miss Molly illemtaniskolája

Ezek a mai fiatalok milyen neveletlenek! Nem nyitnak ajtót, nem adják át a helyet, nem köszönnek. Szerencsére ez csak a mostani kor gyerekeire jellemző… Viszont mázlisták, hogy van olyan könyv, amiből mindent megtanulhatnak – ellentétben szüleikkel, nagyszüleikkel, akiknek az idejében még nem voltak hasonló udvariasítókönyvek, mégis mennyivel különbek a mostani generációnál, igaz-e? (Ez most irónia volt.)

Kell-e még tennem hozzá valamit, ha a nyolcéves lányom – aki (még) nehezen vehető rá az önálló olvasásra –, ezt a könyvet kinyitotta, és be se csukta, míg végig nem olvasta? Azt hiszem, nem sokat.

Kisiskolásoknak, kezdő olvasóknak való történet James Maclaine-é. Nagy betűk, szellős elrendezés, mulatságos képek és szövegbuborékok. Hát ezért falta az én kezdő olvasó lányom is. Ugyanis ez a korosztály sokkal inkább befogadja a nem teljes egészében összefüggő szövegeket, a képregény stílust. Az illusztrációkat leginkább a Tesz-vesz városéhoz hasonlítanám – aki kedveli azt a fajta képi humort, annak tetszeni fog a Rosie Reeve fantáziadús rajzaival megfűszerezett illemtaniskola is.

Rengeteg apró szellemességgel találkozunk, kezdve Algeb Raullal – vajon mit taníthat? – folytatva Mrs. Vajszívvel, vagyis külön köszönet Erényi Mónikának, aki leleményesen adott magyar megfelelőket Maclaine szójátékainak.

Külön felhívom a figyelmet a könyvtárral foglalkozó oldalpárra. Ez az egyik legjobb böngészgető hely, ahol már a polcok címkézése is mókás – Csúnya beszéd, Sértések stb. De a gyerekek számára a könyvek címei az igazán szórakoztatók: Ki pukizott? Szitkok, Káromkodás-gyűjtemény. Nem is sorolom tovább, a célközönség valószínűleg vadulni fog egy-egy ilyen enciklopédiáért. Persze hiába, mert ez a könyvtár zárt részlege. Még jó, hogy csak kitalációkról van szó, és azt is remélem, nem ezeket fogja keresi a csemetém hétfőn az iskolai könyvtárban. Ellenben ott tud majd viselkedni, mert a könyvet már elolvasta. Hát istenem, mindennek ára van.

Az összhatás magával ragadó. Egyrészt nagyon mókás néhány szituáció: a büfögés, a véletlenül leeső tárgyak, a csetepaté. Másrészt, van hab is a tortán: nevezetesen hogy a gyerekek észrevétlenül beszippantják a jó modor néhány alapelemét. Pedig sejthető, hogy az előbb sorolt csalogató külsőségek és poénok nélkül aligha jutna el az üzenet a kis olvasókhoz. Minden részletében jól eltalált könyvet kapunk James Maclaine-től, amit szívből ajánlok minden szülőnek, …ooopsz, minden gyereknek. No igen, az elején kissé túloztam. Nemcsak az ifjúság szorul nevelésre, hanem a felnőttek egy része is. Remélem még ők is képesek hasznosítani ezt-azt ebből a könyvecskéből.

A könyv itt érhető el.

Eredeti megjelenés: olvassbele.com

Tavaszi ajánló

Sikerlista

1161 Budapest Baross utca 250. | Telefon: 06 (30) 990 6657
Könyvesbolt nyitva tartás: hétfő, szerda, péntek 17-19 és kedd, csütörtök 11-15 óra között
1161 Budapest Baross utca 250. | Telefon: 06 (30) 990 6657
Könyvesbolt nyitva tartás: december 24. – január 7. között zárva. A webáruház folyamatosan üzemel!
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
OTP simple pay Vásárlói tájékoztató
A weblapot készítette:
Weblap készítés és üzemeltetés: Turbo Byte Soft

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kultúrgyerek Bt © 2016 – 2024. Minden jog fenntartva.
Ugrás fentre