Skip to content Skip to footer

Kutyamesék| Radnóti Blanka: Borisz, a szuperhős

Radnóti Blanka könyvét az elmúlt hónapban mini­mum ötvenszer végiglapoztam. Fejből meg­mon­dom, hol lóg le a pók a plafonról, hány madár van és melyik oldalon, milyen színűek és mit csinálnak. Csukott szemmel felidézem minden lapját. És ez a lényeg, azt jelenti, hogy a könyv jó, mert a gyerek nem bír elszakadni tőle.

Miután a fiam odavan Boriszért (na jó, a pókért talán még egy kicsit jobban), viszont még csak egyéves, így azt gondolom, a grafika elérte közönségét. Pláne, hogy a mesék elvileg a 2–5 éves korosztálynak készültek. A szöveg tényleg pár évvel idősebb gyerekeknek való. A képek önmagukban is szerethetők. Nagyok, egyértelműek, kedvesek. Persze ezen nem lehet csodálkozni, Radnóti Blanka a pályafutását illusztrátorként kezdte, jelenleg is nagyon sok olyan könyvet kínálnak a könyvesboltok, amit az ő munkája tesz teljessé. Gyakorlott grafikus, kidolgozott stílussal. Fiatal és tehetséges. Saját négylábúja a főszereplő Borisz, akivel a belső borítón és dedikálásokon élőben is találkozhatunk. (Az előző kötet címe és tartalma: Borisz bemutatkozik.)

Bevallom, bizonytalan vagyok a szöveggel kapcsolatban: vajon mennyire érti meg a célközönség a mesébe csomagolt mondanivalót. Ugyanis a Borisz témája: az előítéletesség. A könyvecske arra vezeti rá a gyereket, hogy ne legyen előítéletes. Nem minden kutya egyforma, ne ítéljünk csupán a külső alapján. Radnóti Blanka történetei egyszerűek, szövegük könnyen felfogható, persze az igazi mondandójukat inkább a nagyobbak fedezhetik fel. A könyv első történetében Borisz szuperhős akar lenni, a másodikból megtudjuk, hogy a kutyáknál nincs rasszizmus. Mindegy hogy a blöki milyen színű, fajtájú, kiállású vagy viselkedésű – éppolyan kedvenc lehet, mint bármelyik másik. Jó lenne kutyának lenni manapság…

Úgy voltam ezzel a könyvvel, mint ahogy az ember zeneszámokkal szokott lenni. Nem ragadja meg különösebben, de mivel sokat hallja a rádióban, ezért egy idő múlva már kívülről tudja, dúdolja, s egyszer csak azon kapja magát, hogy megszerette. Elsőre szokatlan volt a lapozgató megjelenése, a rajz és a szöveg kombinációja. De aztán megkedveltem. Kíváncsi vagyok Borisz többi történetére is.

[trx_section bg_tint=”light” bg_color=”#f4f7f9″ class=”accent_top” animation=”slideInUp”]

[trx_content top=”2.5em” bottom=”4em”]

[trx_button type=”square” style=”filled” size=”small” bg_style=”menu” icon=”none” link=”/?product=radnoti-blanka-borisz-a-szuperhos” popup=”no” top=”0″ bottom=”0″ width=”9em” align=”center”]TOVÁBB A KÖNYVHÖZ[/trx_button]

[/trx_content]
[/trx_section]

 

Téli ajánló

Sikerlista

1161 Budapest Baross utca 250. | Telefon: 06 (30) 990 6657
Könyvesbolt nyitva tartás: hétfő, szerda, péntek 17-19 és kedd, csütörtök 11-15 óra között
1161 Budapest Baross utca 250. | Telefon: 06 (30) 990 6657
Könyvesbolt nyitva tartás: december 24. – január 7. között zárva. A webáruház folyamatosan üzemel!
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
OTP simple pay Vásárlói tájékoztató
A weblapot készítette:
Weblap készítés és üzemeltetés: Turbo Byte Soft

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kultúrgyerek Bt © 2016 – 2024. Minden jog fenntartva.
Ugrás fentre