Skip to content Skip to footer

Szupernagyis, macskás, kisfiús, jól szórakozós | Bors néni / Kolibri Színház

Nem reprezentatív statisztikám alapján (ismerős anyukák) Bors nénit általában azok a családok nézik meg, ahol a szülők is ismerik a mesét. (Létezik egyáltalán ember, aki nem ismeri?) 1978 óta láthatjuk színpadon, tévében; ő az a kedves nagymama, akinek említésekor azonnal valamelyik legendás színésznő jelenik meg a szemünk előtt, jelmezbe bújva. Kinek Dayka Margit, kinekMolnár Piroska, a szerencsések mindkettőjüket láthatták.

Igazán különleges előadásban lehet részünk a Kolibri színpada előtt és nem csak ott. A mese már az előtérben kezdődik, ahol megismerkedünk a zenészekkel meg a porondmesterrel – aktuálisan Fehér Dani, bár a színlapon csak Novák János neve van feltüntetve –, aki beavatja a gyerekeket a születésnapi titokba, a dalokba, és már az első negyedórában belerepíti a gyerekeket a történetbe.

Attól kezdve már cinkosok a nézők, és ez kitart egészen a darab végéig. Tömény, interaktív mesejátékba csöppenünk, ahol a kis nézők figyelme szünet nélkül kitart több mint másfél órán át.

Bors nénit – aki természetesen most is Molnár Piroska – mindenki szereti, és mindenki szeretné felköszönteni a nyolcvanadik születésnapja alkalmából. De jaj, hová tűntek a futóbabok? Hogy történhet ilyesmi ezen a jeles napon? Először is meg kell keresni hová csavarogtak el a vásott paszulyok, majd a további kalamajkákat is át kell vészelni, hogy végül kedves énekkel köszönthessük mindenki nagymamáját. Titilla (Ruszina Szabolcs) a főkolompos, ő Bors néni macskája, az ő társa az ünnepi készülődésben Lackó (Megyes Melinda). És ki ne hagyjam a nézőket sem, akik közül a legbátrabbak a színpadon is részt vehetnek a kalandokban.

Nemes Nagy Ágnes meséjét több mint húsz éve rendezte meg Novák János – állítólag hosszas győzködés után. Szerencsére győzött a rábeszélés, hogy Dayka Margit nélkül ugyan, de a mai gyerekeknek is látniuk kell ezt az előadást, a régi film nem adja vissza a színpadi hangulatot. Kevesen tudják, hogy Bors néni létező személy volt, a költő-író házvezetőnőjéről, Bors Józsefnéról mintázta a történet főszereplőjét.

A díszlet java része állandó, az évek alatt sem változott – ház, tetőtér, konyha, ilyesmik – nem is fontos igazán. Elvész a fontossága a mozgásban, ugyanis a társaság hol a hátunk mögött, hol a fejünk felett, hol pedig mellettünk tűnik fel; a néző fejcsavargatása a program része. A jelmezek egyszerűek, a zenészek és az élő zene (Bornai Szilveszter, Friedrich Károly, Bágyi Balázs, Tóth Tamás) izgalmas és élvezetes, amelyet láthatóan a színjátszók (a főszereplők mellett a Kolibri Színház stúdiós növendékei) is élveznek.

Ez itt jobbra, kérem, egy Titilla nevű macska (Ruszina Szabolcs)

Ez itt jobbra, kérem, egy Titilla nevű macska (Ruszina Szabolcs)

Az előadás ott ér véget, ahol kezdődött, az előtérben. Búcsúzásképpen a gyerekek rajzolhatnak valamit, és átadhatják Bors néninek, aki kötényébe rejti az alkotásokat, s közben igyekszik minden gyerekhez egy-két kedves szót is szólni. A kicsik pedig le vannak nyűgözve. Testközelből újra találkozhatnak vele, a többi színésszel, a zenészekkel, és ha végül sikerül kirángatni őket a színházból, rákezdenek a könyörgésre, hogy mikor jövünk legközelebb.

Bors néni születésnapja: örök. Most is ugyanolyan kedves és szórakoztató, mint a mi gyerekkorunkban – amikor még nem voltunk szülők.

Fotók: Szlovák Judit

Tavaszi ajánló

Sikerlista

1161 Budapest Baross utca 250. | Telefon: 06 (30) 990 6657
Könyvesbolt nyitva tartás: hétfő, szerda, péntek 17-19 és kedd, csütörtök 11-15 óra között
1161 Budapest Baross utca 250. | Telefon: 06 (30) 990 6657
Könyvesbolt nyitva tartás: december 24. – január 7. között zárva. A webáruház folyamatosan üzemel!
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
OTP simple pay Vásárlói tájékoztató
A weblapot készítette:
Weblap készítés és üzemeltetés: Turbo Byte Soft

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kultúrgyerek Bt © 2016 – 2024. Minden jog fenntartva.
Ugrás fentre