Skip to content Skip to footer

Klasszikus vagy mai mesék?

Rögtön bejön még egy alapkérdés, mit szeret a szülő?

Mert Apa és Anya nyilván nem azokon a meséken nőtt fel, melyek most nagyrészt kitöltik a kínálatot. Régebben nem volt ekkora választék. Voltak Grimm mesék és népmesék, és persze Szutyejev és Mazsola és Tádé, stb, de ez a mostani bőség zavara nem. Természetesen az olyan klasszikus mesék, mint egy Benedek Elek válogatás, vagy más gyűjteményes mesekönyvek ma is megállják a helyüket, habár az adatok alapján elmondhatom, hogy már kevésbé népszerűek, mint a kortárs művek.

Ugyanis az új mesék korát éljük. Előtérbe kerültek azok a történetek, melyek a mai gyerekekhez kapcsolódnak. Olyan problémákat dolgoznak fel, melyek a kicsiket foglalkoztatják, a meséken keresztül sok helyzetre kínál megoldást egy-egy jól eltalált mai kaland. Észrevétlenül is beépül és baj esetén előjön a megfelelő, korábban a mese alapján rögzült minta.

Itt van például az ovikezdés. Régebben ilyen témájú könyvek nem is igazán voltak, ma pedig micsoda választék!

Vagy a probléma megoldás nagymestere, Beck Andrea Titoktündér sorozata. A szobatisztaságról nem is beszélve. Nem voltak böngészők és kihajthatós könyvek, mennyi izgalom!

Visszatérve az elejére. Szóval először is az ember előkotorja a padlásról a saját, emlékezetes könyveit, vagy ezeket keresi az üzletben. Aztán kezd kitágulni a világ: Úristen mennyi gyerekkönyv, választani se tudok! Van, aki továbbra is ragaszkodik a megszokotthoz és ez nem is baj, a népmesék mondanivalója ma is érvényes. Ugyanakkor nyitni kell, és érdemes, mert a túlkínálat a vásárló számára jó. Nehéz dönteni, de a könyvekbe belelapozva, az illusztrációt megnézve hamar megtaláljuk az értékrendünknek, ízlésünknek megfelelő szórakozást. Igenis fontos, hogy mi, szülők is élvezzük a mesét, habár ez gyakran háttérbe szorul, amikor a kicsi ötvenedszerre is ugyanazt akarja hallani. Pedig neki ez jó. Az ismétlés biztonságot nyújt és azzal, hogy kívülről tudja a gyermek, már megalapozza a későbbi, iskolai tanulási folyamatokat. Mi viszont unjuk és valójában magunk miatt (is) veszünk újabb és újabb könyvet a gyereknek, valljuk csak be. De ez se baj, mert az senkinek se jó, ha a szülő nem szívesen, lelkesen olvas és ezzel rossz mintát ad.

Ha segítségre van szükségetek, nem csak az üzletben állunk rendelkezésetekre, hanem levélben, telefonon, számtalan formában adunk életkorra, érdeklődési körre szabott egyéni ajánlatot. Éljetek a lehetőséggel!

Leave a comment

Karácsonyi ajánló

1161 Budapest Baross utca 250. | Telefon: 06 (30) 990 6657
Könyvesbolt nyitva tartás: hétfő, szerda, péntek 17-19 és kedd, csütörtök 11-15 óra között
1161 Budapest Baross utca 250. | Telefon: 06 (30) 990 6657
Könyvesbolt nyitva tartás: október 29. – november 1. között zárva. A webáruház folyamatosan üzemel!
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
OTP simple pay Vásárlói tájékoztató
A weblapot készítette:
Weblap készítés és üzemeltetés: Turbo Byte Soft
Kultúrgyerek Bt © 2016 – 2023. Minden jog fenntartva.
Ugrás fentre