Skip to content Skip to footer

Mesés útikönyvek

Balaton, Eger, Velencei-tó, Tisza-tó, Dunakanyar, Esztergom. Csupa olyan helyszín, ami vonzó célpont egy családi utazáshoz.  Ugye milyen jó lenne, ha az utazás előtt vagy alatt a kezünkben tarthatnánk egy jópofa, gyereknyelven megírt útikönyvet arról, hogy mit érdemes felfedezni, mi az a látnivaló, amit nem szabad kihagyni?  2016. óta ez nem vágyálom. A Manó Könyvek és a KidsOasis jóvoltábólegy új műfaj, nevezetesen mese-útikönyv sorozat született. A siker az Irány a Balaton! című kötettel indult el, majd nemsokára az Irány Eger! és az Irány a Velencei-tó! című részekkel bővült. A sorozat azonban itt nem ér véget, mert a képzeletbeli utazó család folytatja Magyarország legszebb részeinek bebarangolását, méghozzá továbbra is a mese nyelvén, a gyerekek számára élvezhető formában, hogy ha az olvasó úgy dönt, hogy elutazik, már előre tudja, hogy mit érdemes megnézni, kipróbálni.

Aki megálmodta:

Gyetvainé Zováth Anikó, aki egyszerre 4 gyerekes anyuka és a KidsOasis Nonprofit Kft ügyvezetője. Amellett, hogy magyarországi szállodák családbarát minősítése a cég fő profilja, egy csomó más utazással kapcsolatos tevékenység is fellelhető a repertoárban.  Számos ötletes pályázat, játékfelhívást indított családbarát utazás témában, de az Utazik a család online és nyomtatott magazin is azt segíti elő, hogy az utazni készülő családok döntését, felkészülését megkönnyítse.

„Én annak vagyok a híve, hogy a gyerekeket nem lehet elég korán tudatos utazóvá nevelni. Hogy amikor pénzt áldoz a család egy utazásra, akkor olyan élményekkel gazdagodjanak, amire sokáig emlékeznek. Az utazó család ötlete akkor pattant ki a fejemből, amikor családommal Egerben jártunk és éppen arról tanakodtunk, hogy merre induljunk, mit nézzünk meg feltétlenül. Egy nagycsaládot álmodtam meg kutyával és macskával. Így születtek meg a szereplők először csak a fejemben, majd papíron is: a szülők Tilda és Tódor, a gyerekek Zsuzska, Teó, Rozi, Nasi a macska és a legfontosabb szereplő Tóbiás, a kutya. Ők természetesen minden alkalommal egy KidsOasis családbarát szálláshely minősítéssel ellátott hotelben pihennek és onnan indulnak felfedezni a környéket. A családtagok nevét egyébként egy internetes játék keretében szavazták meg a KidsOasis oldal követői, a szerző ötlete pedig az volt, hogy mindent Tóbiás kutya szemszögéből látunk.

Azért, hogy hitelesek maradjunk, minden kötet megírása előtt az adott régió turisztikai ügynökségeivel egyeztettünk a tartalomról, vagyis szakértői segítséget is igénybe vettünk.”

 

Aki megírta:

Csapody Kinga, a Manó könyvek főszerkesztője azonnal beleszeretett az ötletbe, hogy egy mese-útikönyv sorozat szerzője lehessen. Ezek a mesék nem születhettek volna meg csupán a négy fal között, egy íróasztal mögött ülve, így minden alkalommal kisfiával, az  5 éves Noellel becsületesen végigjárta a helyszíneket, hogy ott kipróbáljanak, megkóstoljanak mindent, amit aztán a mese nyelvén az olvasóknak is jó szívvel ajánlhatnak.

„Az első kötetnél, a Balaton kapcsán rengeteg emlékem volt, amit az újdonságok felülírtak, de minden régióban rácsodálkoztam számomra addig ismeretlen helyekre. Hiába megyek el majdnem hetente az M7-en Pákozd mellett, sosem jártam be az arborétumot. Még szerencse, hogy egy saját, külön bejáratú négyévessel lehet ezeket tesztelni, így megnézzük a dolgokat, ő pedig csomó olyasmit megkérdez, ami nekem nem jutna eszembe. Így jól lehet mérni azt is, hogy mi mindent lehet egy napba sűríteni vagy mi az, ami átviszi az ingerküszöböt egy gyereknél. „

A könyvek megírása lényegében tudatosabb és nyitottabb utazóvá tett és örülnék, ha ugyanez történne a könyvet felolvasó szülőkkel is. Nem titok az sem, hogy készül a következő két kötet. Az egyikben a csodás Dunakanyar környékét barangolhatja be az olvasó, a másikban pedig a Tisza-tó környékéről lesz szó.

 

Aki megrajzolta:

Szalma Edit a Magyar Iparművészeti Főiskolán (ma: MOME) végezte tanulmányait. Hosszú ideje már gyermekkönyvek illusztrálásával foglalkozik. Számos hazai és külföldi kiadónak készített rajzokat és folyamatosan részt vesz kiállításokon. Bájos, szeretnivaló, ám kissé formabontó figurái azonnal felismerhetők vagyis összetéveszthetetlen a stílusa.  Edit hagyományos technikával dolgozik vagyis a gyönyörű élénk színű festéket ecsettel viszi fel a vászonra.

Az illusztrátor a könyv elején és végén térképet is festett így a kevésbé biztos helyismerettel rendelkezők is könnyebben tájékozódhatnak. A könyvben lévő képek egy része színes, de akadnak benne szándékosan színezetlen képek is, így az utazás alatt akár foglalkoztató könyvként is bevethetők, bátran kiszínezhetik a gyerekek.

„Nem szoktam teljesen valóságos figurákat rajzolni, szereplőim sosem tökéletesek, olykor kicsit ducik, szabálytalanok

Talán pont emiatt annyira szerethetőek a figurák. Kicsit magunkra ismerhetünk bennük hiszen a mesét olvasva kiderül, hogy ők is veszekednek, nyafognak és szeleburdik, de összességében egy kedves, összetartó család, akikkel remélhetőleg a közeljövőben akár társasjáték formájában is találkozhatnak azok, akik szívükbe zárták az utazó családot.

 

Akiknek ajánljuk:

Elsősorban 4-10 éves gyerekeknek és szüleiknek, akik nem bánják, hogy meseolvasás közben észrevétlenül tanulnak is. Nagyszülőknek, akiknek ötletet adhat, hogy milyen programra vigyék el az unokákat. Nagyobb testvéreknek, akik a könyvből felkészülve igazi kis idegenvezetők lehetnek.  A könyvek végén címmel, weboldallal együtt egy csokorban megtalálható az összes látnivaló.  Emiatt a sorozatot nemcsak a kisgyerekes családoknak, de általános iskolai osztályoknak is bátran lehet ajánlani, hogy akár az osztálykirándulásra ebből készülhessenek fel.

Tavaszi ajánló

AZ ÖSSZES TAVASZI KÖNYVHÖZ KLIKK IDE!

Sikerlista

1161 Budapest Baross utca 250. | Telefon: 06 (30) 990 6657
Könyvesbolt nyitva tartás: hétfő, szerda, péntek 17-19 és kedd, csütörtök 11-15 óra között
1161 Budapest Baross utca 250. | Telefon: 06 (30) 990 6657
Könyvesbolt nyitva tartás: december 24. – január 7. között zárva. A webáruház folyamatosan üzemel!
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
OTP simple pay Vásárlói tájékoztató
A weblapot készítette:
Weblap készítés és üzemeltetés: Turbo Byte Soft

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kultúrgyerek Bt © 2016 – 2024. Minden jog fenntartva.
Ugrás fentre