Előadás ajánló – mert nem csak az olvasástól lesz kultúrgyerekünk

Előadás ajánló – mert nem csak az olvasástól lesz kultúrgyerekünk

Már egyéves kortól megkezdhetjük a beavatást. Erre legalkalmasabb a Kolibri Fészek Toda – a csoda gyereknyelven című előadása. Legalább három alkalommal láttuk, mindkét gyerekem élvezte abban az életkorban, amikor ez volt nekik való. Színes, mozgalmas, mégis annyira visszafogott, hogy a pici ne ijedjen meg, hanem élvezze az előadást. A 30 perces műsor közös játékkal zárul, amitől kerek lesz és elérhető közelségbe kerül a játéktér.

A célközönség és az előadás hasonló, mégis más élményt kapunk a Tekergőtől. A zenével is tarkított verses mókát minden gyerek, de még a szülők is szívükbe zárják. Nézzétek meg a színház videós ajánlóját is, meggyőző.

Bölcsis, kis ovis korúaknak ajánlom a Hatszín Teátrumban, a Manócska Társulat Kerekítő manó és az évszakok előadásait. Mindig az aktuális évszak előadását találjátok a repertoárban, ami segít az idő változásának elsajátításában. Ezek az előadások is pont elég hosszúságúak, azaz 30-40 percesek. A Manócskák elérhető közelségben, nem a színpadon, hanem a nézőtéren kialakított – általuk készített – díszletben mozognak. Interaktív meséket látunk, melyekben nem csak hogy nem baj a bekiabálás, hanem egyenesen elvárt.

És ha már 60 percben is gondolkodhatunk, akkor az ovisokat megtaníthatjuk a szemétgyűjtés alapvető szabályaira is. A Csíkoska és Pöttyöske és a bajba jutott kukák már a színpadon játszódik, de a manók lejönnek, sőt oda is fel lehet kerülni azoknak a bátor vállalkozóknak, akik szeretnék a helyükre tenni az eltévedt szemetet.

A Budapest Bábszínház Boribon és Annipanni című előadását még azok se hagyják ki, akik a könyvet nem forgatják. Igazi nagyszínpadi élmény azoknak a gyerekeknek, akik már elviselik a sok embert és a két felvonás hosszát. Az Andrássy úti teátrum halad a korral, rengeteg olyan darab közül választhatunk, melynek mai, népszerű könyv az alapja. Így ne hagyják a Pettson és Findusz rajongók, a Pipp és Polli olvasók, vagy a Dániel Andrást szeretők se a nekik szánt meséket. De kezdhetjük fordítva is, a színház is rávezetheti az adott olvasnivalóra a gyermeket.

Ez érvényes a Kolibri Színház könyv adaptációira is, melyek közül kiemelkedik a Bagoly, aki félt a sötétben, vagy az idén bemutatott Bogyó és Babóca.

Természetesen a nagy, elsősorban felnőtteknek szánt darabokat játszó színházak se maradhatnak ki a sorból. Ha szereti gyermekünk a zenét, akkor igen sok musical közül választhatunk. A Mary Poppins, a Musical mesék, vagy A Muzsika hangja már igazi “nagyos” élményt ad. Ugyanakkor a prózai előadások is nehéz döntés elé állítanak, mert hatalmas a felhozatal. A Magyar Színház is erősen elgondolkodtat, olyan sok gyerekeknek szánt színdarab van folyamatosan a repertoárban. Tündér Lala, a nagysikerű Rumini, vagy Harisnyás Pippi, ember legyen a talpán aki választani tud.

Ami nagyon fontos, tartsuk be a színházak ajánlott életkorra vonatkozó kiírását. Vállalom a véleményem, miszerint igen zavaró, ha egy csecsemő sírása vonja el a figyelmet egy ovisoknak való darabtól. Ezen kívül azzal se érünk el semmit, ha a gyerek egy kukkot se ért az előadásból. Válasszunk inkább jól a lehetőségek közül, ha már ilyen terülj, terülj asztalkám a kínálat.

Szólj hozzá!

1161 Budapest Baross utca 250.
Telefon: 06 (30) 990 6657
Könyvesbolt nyitva tartás: hétfő, szerda, péntek 17-19 és kedd, csütörtök 11-15 óra között .